2 free online testy, ktoré vám pomôžu zistiť, na akú prácu sa hodíte

Možno ste sa už aj vy vo vašom živote ocitli na rázcestí, kedy ste cítili, že práca, ktorú robíte, vás nenapĺňa.

Nie všetci máme to šťastie, že sme od malička rodení futbalisti, kuchári, či účtovníci. Niektorí dokončia školu, a robia niečo úplne iné ako vyštudovali. Ak robíte to, čo vás baví, je to akoby vaším poslaním. Robíte to radi a dobre. Väčšinou práve to, v čom sme dobrí prirodzene, nás aj baví, lebo nám to ide a to nás motivuje. Čo v prípade, ak si nieste úplne istý, v čom ste dobrý, alebo ani neviete, na akú prácu by ste sa hodili?

Niečo také som zažila aj ja pred časom, počas mojej materskej dovolenky. Študovala som ekonómiu, od strednej pomáhala otcovi účtovníkovi a 10 rokov robila v tomto smere v korporátnej firme v Bratislave. Počas materskej mi ale nejako došlo, že táto práca asi nebude pre mňa to pravé. Hľadala som svoj smer a ukážem vám, čo mi pomohlo v hľadaní.

Tento diagram nám ukazuje, že naša vysnená práca by mala spĺňať tri atribúty.

  1. Mali by sme byť dobrí v tom, čo robíme.
  2. Mali by sme sa cítiť docenený a to znamená aj finančne.
  3. Mali by sme v tom vidieť hlbší zmysel – zlepšovať životy iných, alebo spoločnosti.

V mojej kariére mi chýbalo hlavne to posledné. Skúste si odpovedať, čo z týchto troch vecí vám momentálne chýba vo vašej práci.

16 osobností

V hľadaní vašej vysnenej práci vám môžu pomôcť aj kariérne testy. Recruitery a life couchovia odporúčajú urobiť si osobnostný test Myersa Briggsa, ktorý má názov ´16personalities´. Podľa Myersa sa každý človek dá pomocou odpovedí zadeliť k jednej zo 16 osobností a každá osobnosť sa prirodzene hodí na iný druh práce. Po tomto teste som prišla na to, že účtovníctvo ma nenapĺňa z dôvodu, že patrím do skupiny ´Obhajca´ – tichý a veľmi inšpiratívny, neúnavný idealista. Do tejto skupiny patrila napr. Matka Tereza a Nelson Mandela. Jednoducho som v analytickom počítaní nevidela zmysel, lebo potrebujem vo svojej povahe pomáhať a vidieť komu svojou prácou pomáham. Tento test si môžete urobiť na stránke https://www.16personalities.com/sk dokonca v slovenčine.



Test kariérnych kotiev

Druhý test, ktorý mi pomohol poznať samu seba, čo je mimochodom dosť náročné, je Test kariérnych kotiev.

Tento test nám zisťuje atribúty, ktoré by mala spĺňať naša práca, aby sme v nej vydržali. Po zodpovedaní testu nám vyjdu tri hlavné kotvy a to sú práve tie veci, ktoré v danej práci chceme a musíme mať.

Tento test nájdete na stránke http://www.navigaciavpovolani.sk/karierne-kotvy zadarmo.

Kariérnych kotiev je 8. Sú to :

  1. Istota / stabilita
  2. Autonómia / nezávislosť
  3. Manažérske kompetencie
  4. Technické kompetencie
  5. Kreativita
  6. Služba
  7. Výzva
  8. Životný štýl

Ľudia, ktorý majú najvyššie položenú kotvu Istota, očakávajú od svojej práce hlavne istotu stabilnej práce, nemeniace sa prostredie alebo aj istotu zárobku.

Autonómia znamená, že títo ľudia potrebujú mať v práci pocit voľnosti. Prejavuje sa to napríklad tak, že vyhľadávajú flexibilný pracovný čas, alebo prácu z domu. Neradi sú pod drobnohľadom svojho šéfa a najradšej by mali vlastný biznis.

Manažérske kompetencie nájdeme u rodených organizátorov, ľudí, ktorím nikdy nerobí problém niečo vybaviť a dokonca sa v tom vyžívajú.

Technické kompetencie naznačujú človeka, ktorý musí byť expert v danej oblasti, čo robí a baví ho to. Ak takého človeka zaradia na manažérsku funkciu, nebude tam šťastný.

Kreativita je úplne jasná pre rodených umelcov, ale aj ľudí, ktorý potrebujú tvorivú činnosť. Ťažko medzi nimi nájdeme právnika či účtovníka.

U ľudí ktorý majú Výzvu na popredných priečkach svojho testu, dominuje túžba zvíťaziť. Chcú predčiť konkurenciu a čeliť stále ťažším úlohám.

Služba je typická u ľudí snažiacich sa byť prospešným pre iných. Práca je pre nich viac ako kvalifikácia či talent.

Životný štýl znamená preferenciu work-life balance, teda je pre nich dôležitý voľný čas s rodinou, alebo hobby. Workoholikov by sme tu márne hľadali.

Moje tri hlavné kotvy mi vyšli na Autonómiu, Službu a Životný štýl. Ako matka si cením čas so svojou rodinou, a nechcem obetovať prácu za to, že neuvidím vyrastať svoje deti. Služba je u mňa jasná už z prvého testu Obhajcu, kde mi vyšlo že chcem vidieť komu moja práca pomáha a či vôbec niekomu pomáha. Autonómia u mňa znamená, že si chcem svoj pracovný čas riadiť sama. Aj tieto testy mi pomohli rozbehnúť si počas materskej svoj biznis.

Verím, že aj vy si tieto testy urobíte a zistíte niečo viac o sebe, a pomôže vám to pri rozhodovaní o vašej budúcej kariére.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *