Splavovať rieku s malými deťmi ? Žiaden problém!

Pomeeeeeeee !

Štyri deti vo veku od 2 do 8 rokov, rodičia a dve loďky na Malom Dunaji. Ide to dokopy? Niekto by sa možno bál, no my sme smelí vojačikovia a riskli sme to. Od rána bol úpek a rozhodli sme sa na poslednú chvíľu no ani to nám zábavu nepokazilo.

Zažili sme chvíľku pokoja, pozorovanie bocianov, divých kačiek a konečne som sme videli na vlastné oči lysku čiernu, ktorej sme sa učili na prírodopise.

Na splave sme s jedným dieťaťom cvične boli už minulý rok. Bolo to vrámci udalosti, ktorú organizuje ujo Laco, na facebooku ho nájdete na stránke S deťmi na vodu. Splav začína v Jelke a končí tiež v Jelke pri vodnom mlyne. Minibusom sa dopravíte na miesto, odkiaľ začína splav. Meandre malého Dunaja sa kľukatia, takže splav trvá asi dve hodiny a má 5,8km. Ujo Laco pripravuje deťom program, ktorý začína rozdaním BPZ, balíčka poslednej záchrany. Je to igelitový sáčok v ktorom je horalka a džúsik na posilnenie, semienka slnečnice proti nude na loďke, a samotný sáčok sa dá využiť proti utopeniu ak ho nafúkneme a zaviažeme ako plavák. Ujo Laco je veselá kopa a deti si s ním užijú aj po vystúpení z loďky zaujímavé hry na lúke pri vodnom mlyne. Rodičia si zaťiaľ môžu oddýchnuť v reštaurácií.

Pokoj a kľud

Ako celodenný výlet s programom pre deti z Bratislavy to bolo naozaj skvelé, my sme však hľadali spôsob ako si vyjsť na Malý Dunaj aj v tichosti a bez kolektívu. Našli sme to kúsok za Novou Dedinkou pri vodnej hati. Keď som k nim volala o desiatej doobeda, či by sa dnes dalo splaviť, ani som netušila, že o hodinku už budeme všetci sedieť v loďke. Mladý muž Peťo, ktorý s otcom hatiarom prevádzkuje stránku www.splavma.sk, nás naložil a zaprial príjemnú plavbu. Doplavili sme sa asi za dve hodiny pokojným tempom do obce Vlky, vzdialenej 10km, kam po nás Peťo prišiel minivanom. Obec Vlky je mimochodom zaujímavá tým, že do nej vedie iba jedna cesta. Ďalej sa už z nej nedostanete.

Skvelá služba od splavma.sk nás stála dokopy 20 Eur. Pre porovnanie u uja Laca sme zaplatili 60 Eur, samozrejme s programom a balíčkom. Ujo Laco používa loďky nafukovacie, ktoré sú na vode trošku stabilnejšie ako laminátové. V tých laminátových si treba dávať väčší pozor na pohyb, ale nič hrozné to nie je. Ak idete viaccerí, loďky sa môžu spojiť do katamaránu a sú o to stabilnejšie.

Katamarán

Ak chcete stráviť príjemný deň v prírode, vrelo vám odporúčam vyskúšať splav. Pre deti to bolo veľmi zaujímavé, poučné a dokonca si precvičili hrubú motoriku v snahe neprevrhnúť loď.

dospelý dozor
www.splavma.sk poskytuje aj campingové miesta
Lúka vo Vlkoch kde sme sa vylodili.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *